Gerelateerde toepassingen
Gerelateerde branches
Neem contact op Bel ons

De situatie

Innclose werd benaderd door een internationaal chemiebedrijf. Voor een fabriek in België waren zij op zoek naar een oplossing voor de afscherming van een tweetal zeefmachines.  Zij produceren kunststof granulaat voor de medische industrie en hier mag absoluut geen vervuiling in het eindproduct komen.

De vraag

Ontwerp en bouw een nieuw type afdekkap voor 2 bestaande zeefmachines (Classifiers) en hou rekening met de volgende eisen:

  • Zorg ervoor dat er geen vuil en stof in het eindproduct terecht kan komen
  • Moet licht en eenvoudig kunnen worden bediend door één enkele operator en toch maximale vrije ruimte bieden tot de machine
  • Totale afdekking moet eenvoudig en snel door 2 personen zonder hulpmiddelen kunnen worden gedemonteerd en teruggeplaatst
  • Constructie zodanig uitdetailleren dat oorspronkelijke functionaliteit van de sorteermachines blijft behouden
  • Classifiers zijn geclassificeerd als Groep II, categorie 3 Apparatuur (ATEX 95) en staan in een ATEX zone 22 (ATEX 137)
  • Zorg, op basis van de ATEX 95 en de Machinerichtlijn, dat de nieuwe afdekkappen onder deze CE-markering vallen
  • Monteer de afdekkappen op locatie in België en volg de procedures qua veiligheid voor het werken in een chemische plant

De oplossing

Als oplossing heeft Innclose een separaat staand frame met een railsysteem ontworpen waarover 4 afzonderlijke RVS covers met gelagerde wielen heen en weer bewegen. Elke cover kan op 3 verschillende posities worden gefixeerd zodat er overal boven de machine een vrije ruimte van 50% kan worden gecreëerd. Eén operator kan de afdekkappen bedienen. De covers zijn zodanig ontworpen dat stof naar de zijkanten wegvalt en niet op het frame blijft liggen. Innclose heeft een risicoanalyse en een ontstekingsbronanalyse uitgevoerd.

Het resultaat

Innclose heeft ter plaatse de situatie rondom de sorteermachines geïnspecteerd en heeft een 3D ontwerp gemaakt. Na akkoord van de klant zijn de covers bij Innclose in Aalten geassembleerd en door de klant uitvoerig getest. Het eindproduct is door Innclose bij de klant geïnstalleerd en voldoet zeer naar tevredenheid van de klant en de operators die dagelijks met deze machines werken.