Gerelateerde toepassingen
Gerelateerde branches
Neem contact op Bel ons

De situatie

Eén van Europa’s grootse vleesverwerkende bedrijven zocht een praktische oplossing om de productieve uren per etmaal te verhogen. De productie kan namelijk pas worden opgestart als het vocht van de reiniging is opgedroogd en daarom waren ze op zoek naar een mogelijkheid om de droogtijd te verkorten.

De vraag

Wanneer een oplossing van een probleem onmogelijk lijkt, beginnen de handen van het Innclose team te jeuken. Zij zien de uitdaging! Dit project is daar een goed voorbeeld van. De engineers van Innclose kwamen met het idee om de luchtkanalen in segmenten te prefabriceren. De bevestiging hiervan beloofde een technisch huzarenstukje te worden. De luchtkanalen installeren op 8,5 meter hoogte, hangend aan een staalconstructie lijkt een onmogelijke opgave, zou je zeggen….

 

De oplossing

Dit nieuwe ventilatiesysteem werkt als volgt; tijdens de productieperiode voegt het schone, geconditioneerde (-2˚C) lucht toe via de luchtkanalen met als uiteindelijke bestemming de productiehal. Na het nat reinigen van de productiehal droogt de complete ruimte razendsnel doordat warme, gedroogde lucht eveneens via de luchtkanalen op de natte ondergrond terechtkomt. Het is uiterst belangrijk om vocht en condens snel te verwijderen omdat het een broedplaats vormt voor bacteriën. De gehanteerde techniek is nog indrukwekkender doordat de vochtige lucht razendsnel wordt afgevoerd en aansluitend gedroogd. De prefabricatie in segmenten maakte het mogelijk ze op de bouwplaats met een kraan in de staalconstructie te hijsen en vervolgens aan elkaar te klikken. Deze werkmethode verkorte de montagetijd op de bouw aanzienlijk.

 

Het resultaat

Een deel van de 450 meter lengte binnenkanalen zijn door het dak direct verbonden met de luchtbehandelingskasten op het dak. Een ander deel werd indirect verbonden via een buitenkanaal van 70 meter lengte. Aan de voorzijde zijn de kanalen voorzien van een foodsafe coating en om aan de brandeisen te voldoen, zijn ze brandwerend uitgevoerd. Aan de binnenzijde van de kanalen heeft Innclose bedienbare ventilatiekleppen gemonteerd die de luchtstroom evenwichtig verdelen.

Enkele kengetallen van dit project:

  • Ruim 550 strekkende meter luchtkanaal in segmenten van circa 4,5 m1.
  • Totaalgewicht van alleen de luchtkanalen bedraagt circa 80 ton. 
  • Volledig hygiënisch uitgevoerd.
  • Korte montagetijd.
  • Geschikt voor 140.000 m3 geconditioneerde toevoerlucht per uur.