Gerelateerde cases
Gerelateerde toepassingen
Gerelateerde branches
Neem contact op Bel ons
mei 2016

 

Condensvorming ; wat is dat precies? Ik leg het graag uit aan de hand van een voorbeeld.

 

Stel, het is een mooie dag. De zon staat hoog aan de hemel. Sommigen noemen zo’n warme dag rokjesdag. Anderen zeggen dat het technisch weer is. Ik spreek liever over terrasjesweer. Wat is er nou fijner dan met een koel glas bier voor je neus genieten van de warmte?

Condensvorming

Als voedselveiligheidsexpert proef ik niet alleen het gerstenat maar heb ik ook oog voor wat er met het glas gebeurt. Noem het beroepsdeformatie. Zodra het bier in het glas zit, ontstaat condens. Waar koud binnen (het biertje) en warm buiten (de warmte van de zon) elkaar raken, treedt het natuurkundige proces damptransport op. Damptransport gaat altijd van warm naar koud, omdat de dampspanning in warme lucht hoger is dan in koude lucht. Veel mensen vinden het moeilijk te snappen; warme lucht kan veel meer vocht bevatten dan koude lucht.

 

Natuurkundige processen

Kennis van natuurkundige processen zoals condensvorming, dauwpunt, relatieve luchtvochtigheid en de minder bekende absolute luchtvochtigheid zijn van groot belang bij het bouwen van omkastingen. Bij duurzame oplossingen is het onze uitdaging die condensvorming buiten de deur te houden. Ofwel; zorgen dat er geen condens kan ontstaan. Om dat te realiseren, is kennis van bouwfysica een eerste vereiste.  

 

Natte plekken aan plafond

Een keer zijn wij gebeld door een kaasmakerij om de natte plekken aan het plafond van hun koelruimte te onderzoeken. De opdrachtgever was in paniek en dacht aan lekkage. Druppels op de kazen; daardoor kan een ongecontroleerde bacteriekolonie ontstaan die het productieproces in gevaar brengt. Nauwgezet onderzoek volgde. Wij ontdekten dat een constructiefout van de koelruimte de boosdoener was. Hierdoor ontstond condensvorming op een plek waar dat absoluut niet mag voorkomen. Het probleem is opgelost door de staalconstructie te isoleren en zo de koudebrug te elimineren.

 

Condensvorming voorkomen

Binnen de voedingsmiddelenindustrie is condensvorming een heet hangijzer. Vooral als er gewerkt wordt met agressieve stoffen zoals zouten, zuren en natuurlijke bacteriën die processen kunnen versnellen. Op de plek waar damp uit de lucht condenseert, zijn zulke agressieve stoffen aanwezig. Het gevolg is roest en corrosie. Enkele voorbeelden? In de bakkerijwereld is dit het zuur uit deeg dat in combinatie met vocht roestvorming in de hand werkt. In de aardappelverwerkende industrie is het een samenspel van zout, hoge temperaturen en het zuur van zetmeel dat corrosie kan veroorzaken.

 

Kennis van bouwfysica inzetten voor beste oplossing

Voor het geven van het beste advies bij de aanschaf van rijskasten, koeltunnels en koel- en vriesbanen zetten wij onze kennis van bouwfysica in. De omstandigheden waarin u de panelen wilt toepassen, zijn maatgevend voor de uitvoering die wij u adviseren. Moet u kiezen voor kitranden of is het beter voor gelaste naden te gaan? Soms zien wij dat goedkopere keuzes uiteindelijk leiden tot hoge exploitatiekosten. Dat is jammer en onnodig.

 

U krijgt van mij een eerlijk en onderbouwd advies. Altijd! Bel mij gerust voor meer informatie over voedselveiligheid in combinatie met bouwfysica. Ik vind het een machtig mooi onderwerp en deel mijn kennis graag met u.

 

Rob Smit
Accountmanager & Voedselveiligheidsexpert