Configurator

  • Technische gegevens

  • Opties

  • Contactgegevens

Steeds hogere eisen aan hygiënische producten en processen in de voedingsmiddelenindustrie

De voedingsmiddelenindustrie stelt steeds hogere eisen aan hygiënische producten en processen. Veel landen hebben strengere wetten voor productveiligheid ingevoerd. Vervuilde en defecte producten zijn van invloed op de gezondheid van mensen. Daarnaast zijn er immens hoge kosten voor terugroepacties en compensatie van producten, evenals een aanzienlijk imagoverlies.*

Volgens een rapport van Allianz op basis van gerapporteerde verzekeringsclaims is de voedings- en drankensector „de tweede meest getroffen sector met een gemiddelde waarde van 8 miljoen EUR per terugroepactie van grote producten. […] De voedingsmiddelen- en drankensector is bijzonder vatbaar voor terugroepacties en besmettingskwesties. […] De impact van terugroepacties wordt ook langer. Diepvriesproducten zijn bijvoorbeeld historisch niet in verband gebracht met terugroepacties, maar in 2016 werden ongeveer 456 consumentenproducten die onder 42 afzonderlijke merken werden verkocht, teruggeroepen nadat werd vastgesteld dat diepvriesgroenten van de in de VS gevestigde producent CRF Frozen Foods listeria bevatten. De aard van bevroren voedsel betekent dat elke besmetting pas naar voren komt als het voedsel is geconsumeerd, wat vele maanden kan zijn nadat het is geproduceerd, vooral gezien de houdbaarheidsdata voor sommige producten tot wel 24 maanden zijn gekropen.”*

Volledig afgelaste behuizingen verminderen het risico op besmetting

Om het risico op besmetting te minimaliseren, moeten voedselverwerkingsmachines permanent steriel en optimaal reinigbaar zijn. Daarom heeft een machine een volledig gelaste behuizing nodig die uit gelaste panelen bestaat. De lasnaden zijn waterdicht en bestand tegen hoge reinigingskrachten. Vanwege hun hoge duurzaamheid zijn regelmatige controles en reparaties (aan de naden) niet nodig.

Onze panelen worden op hun plaats gehouden door het PIR-isolatiemateriaal en hebben geen extra verbindingen tussen binnen en buiten nodig. Onze omkasting is dus geheel vrij van koudebruggen. Hierdoor is er geen risico op condensatie.

Innclose panelen hebben een PIR-isolatiekern

Innclose panelen hebben een PIR-isolatiekern. PIR heeft de Europese brandklasse 5 “normaal ontvlambaar” in tegenstelling tot het “licht ontvlambare” PUR-schuim. Door gebruik te maken van PIR vermindert de operator van de machine het risico op brand en bespaart hij veel geld op een brandverzekering.

Volledig gelaste behuizingen zijn dus een investering die de moeite waard is vanwege hun duurzaamheid, weinig vereist onderhoud, gemakkelijke reinigbaarheid en een verminderd risico op verontreinigde producten. Onze behuizingen worden wereldwijd flatpack geleverd en met onze partners kunnen we een wereldwijde installatie regelen.

* Bron: Allianz, PRODUCT RECALL – MANAGING THE IMPACT OF THE NEW RISK LANDSCAPE, 2017